Τρώμε στην

υγεία μας


Μάθε τα πάντα για την διατροφική αξία του τυριού

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 510/2006 του Συμβουλίου της 20.03.2006 σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

«Ονομασία Προέλευσης: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή».

Έτσι, ένα τυρί για να μπορεί να φέρει τον τίτλο του ΠΟΠ προϊόντος θα πρέπει:

Να παρασκευάζεται και να ωριμάζει αποκλειστικά και μόνο μέσα σε νομοθετικά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Το γάλα ως α’ ύλη να προέρχεται από φυλές ζώων εκτρεφόμενες παραδοσιακά στην παραπάνω περιοχή των οποίων η διατροφή να βασίζεται στη φυσική της χλωρίδα
Να παράγεται με τρόπο παραδοσιακό, σύμφωνα με την πείρα και τις τεχνικές τυροκόμησης της περιοχής
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία συνολικά 21 Ελληνικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), με κορωνίδα την Ελληνική Φέτα.